wtorek, 24 lutego 2015

Placki ziemniaczano-dyniowe

Uwielbiam placki ziemniaczane, a że ostatnio znowu dostałam od babci małą dyńkę, postanowiłam dodać ją do tradycyjnych placków. Sąsiedzi chyba nie byli zadowoleni, że wieczorem hałasuję blenderem :<


Składniki: (porcja dla 2 żarłocznych osób)

4 duże ziemniaki
1 mała dynia (taka wielkość jak na zdjęciu)
1 mała cebula
1 jajko
4 łyżki mąki
majeranek
sól
olej do smażenia


Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i blendujemy (albo ścieramy na tarce, jak to tradycyjnie robi Babcia). To samo robimy z wydrążoną dynią. Kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy do miski z dynią i ziemniakami. Dodajemy do masy jajko, mąkę, a następnie majeranek i sól i dobrze mieszamy. Smażymy placki na rozgrzanym oleju. Najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka :)




Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

1 komentarz:

  1. Mm, brzmi pysznie, koniecznie muszę spróbować w weekend!

    OdpowiedzUsuń