poniedziałek, 23 lutego 2015

Pralinki pomarańczowe

W końcu! Po długich bojach prezentuję pralinki pomarańczowe! Foremki dostałam od mojego kochanego brata na Gwiazdkę (do kupienia w Ikei).

Pierwszy dzień semestru minął zaskakująco miło. Jutro kolejny wielki dzień, wywiad w Radiu Olsztyn.

Przepis stąd.



Składniki: 

na nadzienie:
50g mlecznej czekolady
250g mascarpone
skórka i sok z jednej pomarańczy

na skorupkę:
30g mlecznej czekolady
30g czekolady deserowej
1 łyżka oleju


Nadzienie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami.
Skorupka: Foremki do czekoladek wstawić do zamrażarki. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę, a następnie dodać olej. Dokładnie wysmarować foremkę na czekoladki powstałą czekoladą, ponownie wstawić do zamrażarki, na ok. 5min. Polecam zrobić to trzykrotnie, aby skorupka była dosyć gruba.
Przygotowane skorupki wypełnić nadzieniem, pozostawiając trochę miejsca. Wstawić do zamrażarki na kolejne 5min, a następnie rozprowadzić czekoladę aby zamknąć czekoladki. Wstawić czekoladki do zamrażarki na godzinę, najlepiej wyciągać z foremek zamrożone, bo wtedy najlepiej wychodzą, a później zostawić je na trochę w temp. pokojowej, aby odtajały.

W poprzedniej partii pomiędzy nadzienie a czekoladę dodawałam jeszcze kawałeczek kandyzowanej skórki pomarańczowej, ale nie załapały się na zdjęcia ;(








2 komentarze:

  1. Chyba muszę przyjechać do domu na takie pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń