Składniki:
2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki tortowej
1 opakowanie cukru waniliowego
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany
250 g margaryny
Wszystkie składniki szatkujemy nożem i ze sobą zagniatamy. Schłodzić, wykleić foremki (ja mam takie) ciastem i piec ok. 10 min w temp. 180 st. C. (zależy od wielkości foremek).
Można je przechowywać w suchym miejscu nawet przez kilka tygodni.
Babeczki można wypełnić budyniem, kremem, owocami, galaretką - pełna dowolność. W przepisie można też pominąć cukier i zrobić babeczki wytrawne, np. wypełnione serkiem i łososiem.
Tym razem moje zostały wypełnione galaretką cytrynową, brzoskwiniami oraz kremem do tortów.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz