wtorek, 24 lutego 2015

Placki ziemniaczano-dyniowe

Uwielbiam placki ziemniaczane, a że ostatnio znowu dostałam od babci małą dyńkę, postanowiłam dodać ją do tradycyjnych placków. Sąsiedzi chyba nie byli zadowoleni, że wieczorem hałasuję blenderem :<


Składniki: (porcja dla 2 żarłocznych osób)

4 duże ziemniaki
1 mała dynia (taka wielkość jak na zdjęciu)
1 mała cebula
1 jajko
4 łyżki mąki
majeranek
sól
olej do smażenia


Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i blendujemy (albo ścieramy na tarce, jak to tradycyjnie robi Babcia). To samo robimy z wydrążoną dynią. Kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy do miski z dynią i ziemniakami. Dodajemy do masy jajko, mąkę, a następnie majeranek i sól i dobrze mieszamy. Smażymy placki na rozgrzanym oleju. Najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka :)




Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

2 komentarze:

  1. Witaj!

    Zapraszamy Cię do założenia konta na nowo powstałej stronie FlyB - Kulinaria, która jest katalogiem polskich blogów kulinarnych oraz portalem społecznościowym dla miłośników gotowania. Na naszej stronie możesz zawierać nowe znajomości, udostępniać treści innym użytkownikom, komentować i dodawać do ulubionych inne wpisy, a przede wszystkim dodać swojego bloga do naszego agregatora, który będzie pobierał jedno zdjęcie, tytuł i maksymalnie pierwsze 50 słów z Twoich wpisów. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania swojego bloga oraz zawarcia nowych znajomości.

    Pozdrawiamy
    Zespół portalu FlyB
    http://kulinaria.flyb.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mm, brzmi pysznie, koniecznie muszę spróbować w weekend!

    OdpowiedzUsuń