Składniki:
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
1,5 dużego opakowania śmietany 12%
0,5 kg mięsa mielonego
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
30 dag żółtego sera
oregano, sól, papryka słodka, chilli, pieprz
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo i studzimy. Smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie dodajemy na patelnię mięso, przyprawione ząbkiem czosnku i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła oraz pozostałe przyprawy. Następnie do osobnego garnka wlewamy śmietanę, wciskamy do niej pozostały czosnek i gotujemy. Kroimy ostudzone ziemniaki na plastry i częścią z nich wykładamy dno naczynia, następnie kładziemy część mięsa, polewamy połową sosu czosnkowego i posypujemy startym serem . Potem znowu ziemniaki, mięso, sos i ser. Naczynie włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo i studzimy. Smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie dodajemy na patelnię mięso, przyprawione ząbkiem czosnku i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła oraz pozostałe przyprawy. Następnie do osobnego garnka wlewamy śmietanę, wciskamy do niej pozostały czosnek i gotujemy. Kroimy ostudzone ziemniaki na plastry i częścią z nich wykładamy dno naczynia, następnie kładziemy część mięsa, polewamy połową sosu czosnkowego i posypujemy startym serem . Potem znowu ziemniaki, mięso, sos i ser. Naczynie włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
Wszelkie zapiekanki uwielbiam, ta mi się bardzo podobam musi być naprawdę smaczna.
OdpowiedzUsuń