wtorek, 23 grudnia 2014

Muffinki renifery z żurawiną

Kolejny przepis na świąteczne słodkości. Renifery wyglądają tak fajnie, że aż szkoda jeść :)




Składniki: (na około 15 muffinek)
24 dag mąki
24 dag masła
6 łyżek cukru
 2 opakowania cukru waniliowego
2 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
duża garść suszonej żurawiny

Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania, dodajemy jajka, mleko, sól oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać, aż masa będzie idealnie gładka i puszysta. Następnie dodajemy żurawinę i mieszamy ciasto łyżką. Pieczemy w foremkach wypełnionych do 2/3 wysokości.

Krem: dowolny krem do tortu (na tą porcję wystarczy pół opakowania) lub bita śmietana
Dekoracja: nos - suszona żurawina, rogi - precelki, oczy - śmietankowe draże ozdabiane sosem czekoladowym






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz