sobota, 28 marca 2015

Hummus

Jedzmy ciecierzycę! Ta niedoceniana roślina strączkowa powoli wraca do łask. Ciecierzyca zawiera 25% białka o korzystnym składzie aminokwasowym, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik, zawiera też więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe. 100 g ugotowanej ciecierzycy zawiera: 164 kalorie w tym: 27,4 g węglowodanów, 2,6 g tłuszczu, 7,6 g błonnika i 8,9 g białka.
Dzisiaj cieciorka w formie pasty - przed Państwem hummus! 



Składniki:
200g suchej ciecierzycy
2 łyżki pasty tahini z sezamu niełuskanego
1 cytryna
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
ewentualnie trochę wody


Ciecierzycę namoczyć przez ok. 10h w zimnej wodzie. Następnie przepłukać, zalać wrzątkiem i gotować przez ok. godzinę (co 20 minut warto zmienić wodę na świeżą). Ostudzić ciecierzycę. Zmiksować, dodać pastę tahini, sok z cytryny, wyciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem zblendować. Kiedy składniki się połączą, powoli dolewać oliwę, wciąż jednocześnie blendując. Dolać taką ilość, aby pasta miała jednorodną konsystencję.


 Ja nie dodawałam wody, ponieważ wolałam bardziej zbitą i nie tak kremową wersję - idealną na kanapkę :) Jeżeli jednak chcemy serwować hummus jako sos do np. pokrojonych w słupki warzyw, warto dodać trochę wody

Wiosenny detoks

1 komentarz: