niedziela, 22 marca 2015

Wegańska zupa z czerwonej soczewicy

Soczewica jest jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Zawiera także witaminy C, PP i z grupy B. Natomiast obecne w niej wapń i fosfor to ważne budulce dla naszych kości. Spożywana w dużej ilości wzmacnia układ krwionośny – wysoka bowiem zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny.

Dodatkowym plusem soczewicy jest to, że daje poczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza nasz apetyt na słodkie przekąski. (źródło)





Składniki:

400g czerwonej soczewicy łuskanej
3 cebule
4 łyżki oliwy
400ml przecieru pomidorowego
4 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki soli
2 litry wody
1 łyżeczka papryki kajeńskiej

Pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosenk podsmażamy w garnku na oliwie. Dolewamy wodę, przecier oraz wsypujemy soczewicę. Gotujemy ok. 15min na wolnym ogniu, na koniec przyprawiamy.


Wiosenny detoks

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz