wtorek, 3 marca 2015

Szarlotka z bezą

Jeszcze tylko tydzień i będzie po wszystkim!

Dzisiaj na tapecie dalszy ciąg jabłkowych utylizacji. Z dedykacją dla G.




Składniki:
2,5 szklanki mąki krupczatki
0,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1 kostka masła
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany 18%
jabłka (ile kto lubi)
1 galaretka cytrynowa w proszku

Przygotować nadzienie: jabłka obrać ze skórek, pokroić w plastry, dodać parę łyżek wody i zagotować, aż się rozpadną. Dodać galaretkę i ewentualnie cukier. Zagnieść ciasto z mąki, żółtek, masła, proszku do pieczenia i śmietany. Schłodzić ciasto przez ok. pół godziny. Pozostałe białka ubić ze szczyptą soli, a jak będą sztywne to dodać szklankę cukru i ponownie ubijać. Wyłożyć spód blachy 2/3 ciasta, wylać masę z jabłek, wylać na to białka a następnie na tarce jarzynowej potarkować resztę ciasta i posypać nim wierzch. Piec przez 50min w temp. 180 st. C na dolnym grzaniu.




To mój pięćdziesiąty post!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz