Dzisiaj proponuję alternatywny sernik, który smakuje tak samo wspaniale, jak jego oryginalna wersja, a jest lżejszy i mniej obciążający nasz żołądek.
Głównymi składnikami spodu ciasta są płatki owsiane i mąka żytnia - cenne źródło błonnika, którego może nam brakować podczas świąt. Ponadto margarynę zastąpiłam olejem kokosowym, który pomaga walczyć z otyłością brzuszną.
Masa serowa nie składa się z tłustego twarogu, tylko z naturalnego serka homogenizowanego. Twaróg pełnotłusty w 100g ma nawet 190 kcal, zaś serek - jedynie 110 kcal. Przy takiej zamianie "zaoszczędzamy" nawet 800 kcal!
Składniki:
Spód:
130 g płatków owsianych
2 łyżki oleju kokosowego
40g cukru
70 g mąki żytniej
2 jajka
Masa serowa:
Masa serowa:
1 kg serka naturalnego homogenizowanego
1 szklanka cukru
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
Wszystkie składniki spodu wyrabiamy rękami, rozprowadzamy powstałą masę po dnie formy. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy serek wymieszany z kaszą, proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Masę serową wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy w temp. 170 st. C. przez ok. 45min (grzanie góra/dół). Po upływe tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik, aby ostygnął.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz