Składniki:
Biszkopt:
3 jaja
9 dag cukru
10 dag mąki
16g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 budyń śmietankowy
0,5 l mleka
100g margaryny
pół łyżki oleju kokosowego
150g wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru
pół szklanki wiórków do dekoracji
Najpierw pieczemy biszkopt: ucieramy jajka z cukrami, następnie dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie ucieramy. Ja piekę w formie silikonowej, która nie wymaga smarowania tłuszczem ani wykładania papierem, ale jeśli ktoś piecze w blaszce, to warto to zrobić. Pieczemy przez 20 min w 180 st., grzałka górna i dolna.
Gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ostudzeniu, miksujemy go z tłuszczami, cukrem i wiórkami.
Biszkopt należy przekroić poziomo w połowie, nasączyć wodą i rumem (wersja dla dorosłych) bądź wodą z kwaskiem cytrynowym (wersja dla dzieci), smarujemy kremem jedną warstwę ciasta, a następnie wierzch. Posypujemy wiórkami, schładzamy przez ok. 2h i gotowe!
Jest też prostsza wersja przepisu: zamiast biszkoptu używamy solonych krakersów, ale wtedy musimy całą noc trzymać ciasto w lodówce :)
Mój przepis bierze udział w konkursie Moje wypieki i desery na każdą okazję oraz w akcji kulinarnej Imieniny u Cioci
W konkursie walczę o świetną książkę: http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Smakowicie :)
OdpowiedzUsuń