sobota, 1 listopada 2014

Ciasto raffaello

Dzisiaj mam dla was pyszny przepis na ciasto Raffaello. Jest to bardzo dobry deser dla dzieci. Ciasto zawiera mleko, nie ma dużo cukru, który ostatnio wydaje się być największym zagrożeniem dla naszych pociech, a kwas laurynowy w wiórkach kokosowych zwiększa odporność! Ponadto, w tym cieście nie ma tłustej śmietany, która tylko czyha na to, aby zapchać nasze żyły :)

Składniki:

Biszkopt:
3 jaja
9 dag cukru
10 dag mąki
16g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1 budyń śmietankowy
0,5 l mleka
100g margaryny
pół łyżki oleju kokosowego
150g wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru
pół szklanki wiórków do dekoracji

Najpierw pieczemy biszkopt: ucieramy jajka z cukrami, następnie dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie ucieramy. Ja piekę w formie silikonowej, która nie wymaga smarowania tłuszczem ani wykładania papierem, ale jeśli ktoś piecze w blaszce, to warto to zrobić. Pieczemy przez 20 min w 180 st., grzałka górna i dolna.

Gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ostudzeniu, miksujemy go z tłuszczami, cukrem i wiórkami.

Biszkopt należy przekroić poziomo w połowie, nasączyć wodą i rumem (wersja dla dorosłych) bądź wodą z kwaskiem cytrynowym (wersja dla dzieci), smarujemy kremem jedną warstwę ciasta, a następnie wierzch. Posypujemy wiórkami, schładzamy przez ok. 2h i gotowe!

Jest też prostsza wersja przepisu: zamiast biszkoptu używamy solonych krakersów, ale wtedy musimy całą noc trzymać ciasto w lodówce :)




Mój przepis bierze udział w konkursie Moje wypieki i desery na każdą okazję oraz w akcji kulinarnej Imieniny u Cioci



Moje wypieki i desery na każdą okazję Imieniny u cioci             

           W konkursie walczę o świetną książkę:   http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki 

1 komentarz: