sobota, 11 listopada 2017

Szarlotka

Składniki:
  • 2 szklanki mąki 
  • szklanka cukru
  • 250g masła/margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • ok. 5 jabłek 
  • 2 łyżeczki cynamonu

Zagniatamy ciasto z mąki, cukru, posiekanego masła, proszku i jajka, wkładamy do zamrażarki. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Przekładamy je do garnka, zasypujemy dwiema łyżkami cukru, cynamonem, dolewamy 1/4 szklanki wody i wszystko gotujemy aż jabłka zaczną się rozpadać. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną z nich wyłożyć blachę, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 8 min. Wyjąć, wyłożyć na podpieczone ciasto mus jabłkowy oraz drugą część ciasta (albo starkować na tarce albo podzielić na mniejsze kawałki i wyłożyć na wierzch). Piec ok. pół godziny aż zbrązowieje ciasto na wierzchu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz