niedziela, 30 sierpnia 2015

Ciasto 3 bit




Po długiej przerwie dzisiaj czas na ciasto 3bit :)
Jest to ciasto, które bardzo prosto i szybko się robi. Świetnie się sprawdza na święta!

Po raz pierwszy podliczyłam koszt ciasta - wszystkie składniki zostały zakupione w sklepie Biedronka. Tak czy owak, bardziej się opłaca niż kupować ciasto na wagę, a przynajmniej mamy pewność, jakie składniki zostały użyte.

Składniki: (na dużą blachę)

2 paczki krakersów solonych (po 175g) - 3,78zł
3/4 litra mleka - 1,34zł
2 budynie - 0,63zł
masa krówkowa (puszka 400g) - 3,99zł
śmietanka 30% 330g - 2,89zł
1/3 tabliczki czekolady gorzkiej - 0,66zł

Koszt całkowity: 13,29zł


Gotujemy budyń na samym mleku, bez cukru. W tym samym czasie w mały rondelek wlewamy wodę, wstawiamy do niej otwartą puszkę z masą krówkową i powoli gotujemy, czekając aż masa się rozpuści. Na dnie dużej blachy układamy warstwę krakersów. Rozprowadzamy na nich masę krówkową - to najgorsza część, ale jak ją przebrniemy to już później z górki :) Na masie krówkowej układamy znowu krakersy. Wystudzony budyń miksujemy - pozwoli to uzyskać gładką konsystencję. Wylewamy go na krakersy, układamy kolejną ich warstwę. Ubijamy śmietanę z odrobiną cukru. Rozprowadzamy ją na krakersach. Śmietanę posypujemy startą na tarce czekoladą. Przykrywamy ciasto folią aluminiową i wstawiamy na 3-4 h do lodówki. Gotowe!





1 komentarz: