sobota, 3 stycznia 2015

Ciasto drożdżowe z czarną porzeczką i lukrem

Jest paskudna pogoda i w dodatku ciągle mnie trzyma kaszel. Dzisiaj zaatakował mnie nad ranem i już o siódmej musiałam się zwlec z łóżka przez niego. Ale są też dobre strony - już mam posprzątane całe mieszkanie i pięknie pachnie świeżą drożdżówką.

Często ją piekłam w lato z truskawkami albo rabarbarem. Dziś wyciągnęłam z zamrażarki czarną porzeczkę i też jest pysznie. Przepis pochodzi stąd.



Składniki:


do rozczynu:
30g drożdży
0,5 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mleka
łyżeczka cukru

do reszty ciasta:
1 szklanka cukru

2,5 szklanki mąki krupczatki

2 jaja
0,5 kostki margaryny
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka aromatu cytrynowego


Przygotowujemy rozczyn: do ciepłego mleka dodajemy mąkę, cukier oraz drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20min. Następnie do rozczynu dodajemy cukier, mąkę i sól. Rozpuszczoną margarynę mieszamy z jajkami i aromatem i wlewamy do miski z ciastem. Wyrabiamy mikserem (końcówki do ciasta gęstego) i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dodajemy owoce, posypujemy kruszonką i pieczemy pół godziny w 180 st. C. 

Lukier:
100g cukru pudru
3 łyżki gorącej wody

Mieszamy ze sobą składniki i polewamy lukrem ciasto. 



3 komentarze:

  1. Jejku dawno nie jadłam! Narobiłam sobie smaka :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób koniecznie, jest pyyyszne :) A po dłuższym czasie niejedzenia smakuje jeszcze lepiej :P

      Usuń
  2. Mmm, pycha :) Aż zatęskniłam za letnimi owocami :)

    OdpowiedzUsuń