Składniki:
1,5 szklanki cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
3/4 szklanki oleju roślinnego
2 duże starte marchewki
aromat rumowy
suszona żurawina albo rodzynki (opcjonalnie)
Polewa czekoladowa:
125 g margaryny
3 łyżki mleka
3-4 łyżki kakao naturalnego
1/2 szklanki cukru pudru
Ubić jajka z cukrem, następnie dodawać suche składniki (cynamon, mąkę, proszek do pieczenia), olej, marchew oraz aromat. Dobrze zmiksować wszystkie składniki. Dodać żurawinę/rodzynki i wymieszać. Wylać na wąską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia albo silikonową i piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym góra - dół do 170 stopni, następnie zmienić grzanie na sam dół i piec kolejne 10-15 min. Warto sprawdzać patyczkiem suchość ciasta.
Jak ciasto ostygnie, zrobić polewę: najpierw rozpuścić margarynę, dodać mleko i cukier puder, trzymać na małym ogniu i mieszać aż wszystko się ładnie połączy. Zdjąć z palnika i dodać kakao, dobrze wymieszać, żeby nie było grudek i polać ciasto.
Można posypać wierzch wiórkami kokosowymi albo drobno zmielonymi orzechami arachidowymi.
Znowu kiepskie zdjęcie, ale wszyscy wszystko zjedli zanim zdążyłam zrobić :(
mmm pycha!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto i podoba mi się nazwa bloga hihi
OdpowiedzUsuńMniam, jestem pewna, że smakowało wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńtakie ciasta kojarzą mi się z jesienią :) uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń