środa, 15 października 2014

Ciasto marchewkowe

Sezon na marchewkę w pełni, więc robimy ciasto marchewkowe!


Składniki:
1,5 szklanki cukru

4 jajka
2 szklanki mąki 
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
3/4 szklanki oleju roślinnego
2 duże starte marchewki
aromat rumowy

suszona żurawina albo rodzynki (opcjonalnie)


Polewa czekoladowa:

125 g margaryny
3 łyżki mleka
3-4 łyżki kakao naturalnego 

1/2 szklanki cukru pudru



Ubić jajka z cukrem, następnie dodawać suche składniki (cynamon, mąkę, proszek do pieczenia), olej, marchew oraz aromat. Dobrze zmiksować wszystkie składniki. Dodać żurawinę/rodzynki i wymieszać. Wylać na wąską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia albo silikonową i piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym góra - dół do 170 stopni, następnie zmienić grzanie na sam dół i piec kolejne 10-15 min. Warto sprawdzać patyczkiem suchość ciasta. 

Jak ciasto ostygnie, zrobić polewę: najpierw rozpuścić margarynę, dodać mleko i cukier puder, trzymać na małym ogniu i mieszać aż wszystko się ładnie połączy. Zdjąć z palnika i dodać kakao, dobrze wymieszać, żeby nie było grudek i polać ciasto.

Można posypać wierzch wiórkami kokosowymi albo drobno zmielonymi orzechami arachidowymi.

Znowu kiepskie zdjęcie, ale wszyscy wszystko zjedli zanim zdążyłam zrobić :(


4 komentarze: