niedziela, 19 października 2014

Dziecinnie prosty domowy chleb

Świeży, pachnący chleb, do którego możemy dodać ziarna które lubimy. Bez spulchniaczy, konserwantów, barwników! Same naturalne składniki. Nieskomplikowany w przygotowaniu, bez rozczynu i zakwasu, produkowany na drożdżach. Dwie godzinki i możemy cieszyć się domowym chlebem :)

Składniki:


0,5 kg mąki tortowej
1 szklanka płatków owsianych
3 łyżki otrąb (ja użyłam pszennych)
50 g drożdży świeżych
0,7 l wody
łyżka cukru
łyżka soli
1,5 szklanki ulubionych ziaren: słonecznik, dynia, siemię lniane..

W małej misce pokruszyć drożdże z cukrem i wodą. Odstawić na 10 min, aż zaczną się pienić.
Wsypać do dużej miski pozostałe składniki: mąkę, otręby, sól, ziarna. Następnie wlać drożdże do miski z "suchymi" składnikami i wymieszać całość. Do natłuszczonej olejem formy (ja użyłam blaszanej keksówki o długości piekarnika) wlać powstałą masę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następne wstawić do zimnego (!) piekarnika, nastawić na temperaturę 200 stopni i piec przez około 40 min na grzaniu góra/dół. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec na grzaniu dolnym przez 10/15 min.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz