Składniki suche:
3 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy do pizzy (ewentualnie suszone oregano)
Wsypujemy do miski i mieszamy.
Składniki "mokre":
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżki oliwy
pół kostki drożdży świeżych (50g)
łyżeczka cukru
Wodę zawsze biorę z kranu, odkręconego na maksymalną temperaturę. Przelewam odmierzoną ilość do trochę większego naczynia, dolewam oliwę, po czym dodaję cukier i pokruszone drożdże. Dokładnie mieszam i od razu wlewam powstały płyn do miski z suchymi składnikami. Mieszam łyżką, aż powstanie w miarę jednolita masa i zagniatam ciasto w kulę. Wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam.
Włączam piekarnik i nastawiam na temperaturę 250 stopni. Czas nagrzewania piekarnika to czas wyrastania ciasta.
Po wyrośnięciu ciasta, podsypuję blat mąką i rozwałkowuję ciasto na cienki placek, grubości ok. 2 mm. Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruję placek sosem, nakładam starkowany ser i pozostałe składniki - pieczarki, cebulę, szynkę itd.
Piekę przez 10 minut, po czym otwieram drzwiczki piekarnika i piekę kolejne 2 minuty z otwartymi drzwiczkami. Czas pieczenia oczywiście zależy od grubości i ilości składników, więc warto sprawdzić i ewentualnie dopiec.
Pizza jest gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz