niedziela, 21 września 2014

Najlepsza pizza

Moja ulubiona pizza, która gości na praktycznie każdej imprezie u mnie w domu. Po wielu próbach i poszukiwaniach, odkryłam w końcu perfekcyjny przepis na pizzę, która smakuje wszystkim. Ciasto jest mięciutkie, nie twardnieje po ostygnięciu, świetnie nadaje się również do calzone. Największą zaletą tej pizzy jest krótki czas przygotowywania. Dwadzieścia minut i możemy cieszyć się świeżutką, pyszną pizzą. Mrożona już poszła kompletnie w odstawkę.


Składniki suche:

3 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy do pizzy (ewentualnie suszone oregano)

Wsypujemy do miski i mieszamy.

Składniki "mokre":
1 szklanka ciepłej wody 
3 łyżki oliwy 
pół kostki drożdży świeżych (50g)
łyżeczka cukru

Wodę zawsze biorę z kranu, odkręconego na maksymalną temperaturę. Przelewam odmierzoną ilość do trochę większego naczynia, dolewam oliwę, po czym dodaję cukier i pokruszone drożdże. Dokładnie mieszam i od razu wlewam powstały płyn do miski z suchymi składnikami. Mieszam łyżką, aż powstanie w miarę jednolita masa i zagniatam ciasto w kulę. Wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam.

Włączam piekarnik i nastawiam na temperaturę 250 stopni. Czas nagrzewania piekarnika to czas wyrastania ciasta.

Po wyrośnięciu ciasta, podsypuję blat mąką i rozwałkowuję ciasto na cienki placek, grubości ok. 2 mm. Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruję placek sosem, nakładam starkowany ser i pozostałe składniki - pieczarki, cebulę, szynkę itd.

Piekę przez 10 minut, po czym otwieram drzwiczki piekarnika i piekę kolejne 2 minuty z otwartymi drzwiczkami. Czas pieczenia oczywiście zależy od grubości i ilości składników, więc warto sprawdzić i ewentualnie dopiec.


Pizza jest gotowa!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz