piątek, 21 lutego 2014

Rozgrzewająca zupa marchewkowo-imbirowa

Ostro-słodka wegańska zupa rozgrzewająca w chłodne dni. Zapobiega zimowym niedoborom witamin: sok pomarańczowy zawiera dużo witaminy C i beta-karotenu, zaś marchewka uzupełnia niedobory witaminy A, C, witamin z grupy B, a także witamin E, H, K oraz PP. Imbir wpływa korzystnie na zdrowie: ułatwia trawienie, łagodzi objawy PMS, leczy przeziębienia oraz wspomaga odchudzanie ;)


Składniki:

cztery średniej wielkości marchewki
kawałek imbiru (ok. 4-5cm)
dwie średnie cebule
dwie szklanki wody
dwie szklanki soku pomarańczowego
przyprawy: po pół łyżeczki soli, pieprzu, czerwonej słodkiej papryki, pietruszki
dwie łyżki oliwy z oliwek


Usmażyć na patelni cebulę z oliwą. Wlać do garnka sok pomarańczowy i wodę, kiedy się zagotuje - dosypać przyprawy. Wrzucić pokrojoną w plasterki marchewkę, starty na drobnej tarce imbir oraz usmażoną cebulę. Gotować do miękkości, a następnie wszystko zblendować. Podawać posypaną mielonym pieprzem.



U mnie wersja ze śmietaną:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz