niedziela, 21 stycznia 2018

Sernik gotowany




Sernik gotowany na herbatnikach <3 Bardzo prosty i bardzo smaczny!

Składniki:
1 kg (wiaderko )twarogu 
3 jajka
kostka masła 250g
2 budynie (sam proszek)
szklanka cukru 
aromat cytrynowy
duża paczka herbatników


Ser powoli podgrzewać z masłem i cukrem w dużym garnku i mieszać, jak się połączą to wbić jajka, dokładnie wymieszać. Podgrzewać, aż będzie wrzące i zaczną pojawiać się bąble, wtedy powoli wsypywać budynie, mieszać i gotować przez ok. 2 minuty. Na koniec dodać parę kropli aromatu cytrynowego i odstawić. Poczekać ok. 10 min aż ostygnie, połowę masy wylać na blachę wyłożoną herbatnikami, ponowie rozłożyć herbatniki i wylać drugą połowę. Po przestudzeniu można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić na ok. 3h do lodówki, gotowe :) Ten sernik to dobra alternatywa dla tradycyjnego sernika, nie ma strachu że coś opadnie albo nie wyrośnie.

Polewa czekoladowa:

pół kostki masła
dwie łyżki kakao
trzy łyżki cukru pudru
łyżka gorącej wody

Zagotować masło, kakao i cukier puder, na koniec wlać łyżkę gorącej wody



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz