Składniki:
Ciasto:
400 g mąki
3 żółtka
2 łyżki cukru
40 g świeżych drożdży
250 ml mleka
1 łyżeczka soli
110 g margaryny
dodatkowo - żółtko do posmarowania
Nadzienie:
300 g pieczarek
250 g kiszonej kapusty
dwie cebule
Podgrzać w garnku mleko, dodać cukier, drożdże i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić, aż drożdże zaczną się pienić. Później wlać rozczyn do miski, dodać mąkę i sól i wyrabiać ciasto. Dodać żółtka, wyrabiać ciasto, później dodać margarynę i wszystko dokładnie wyrobić. Odstawić na godzinę.
Kapustę włożyć do garnka z wodą, zagotować, odlać wodę. Przesmażyć kapustę na patelni, usmażyć cebulę i dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki.
Podzielić ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkować na prostokąty, nakładać nadzienie i zawijać łączeniem do dołu. Przełożyć rulony na blachę, posmarować roztrzepanym żółtkiem, nakroić i upiec przez 25 min (180st. C). Po upieczeniu dokładnie przekroić na drobniejsze paszteciki.
Uwielbiam takie paszteciki! :)
OdpowiedzUsuń59 year-old Software Consultant Thomasina Doppler, hailing from Leduc enjoys watching movies like Only Yesterday (Omohide poro poro) and Cryptography. Took a trip to Tsingy de Bemaraha Strict Nature Reserve and drives a Mercedes-Benz 540K Special Roadster. bezkonkurencyjny post
OdpowiedzUsuń