Przepis nie mój, ściągnięty od Pauliny z kotlet.tv. Trochę go zmodyfikowałam, ale podaję oryginalny link ->
TUTAJ!
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka miodu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka przypraw do piernika + łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- ok. 4 łyżek wody
- landrynki
Miód lekko podgrzewamy, aż będzie płynny. Wszystkie składniki ciasta ze sobą szatkujemy, a następnie zagniatamy ciasto. Schłodzić ok. pół godziny w lodówce i najlepiej, jak zauważa Paulina, wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, żeby nic się nie przyklejało. Wycinamy pierniczki z dziurką w środku, w którą to wsypujemy pokruszoną landrynkę. Pieczemy 15min w 170 st. na papierze do pieczenia i odklejamy dopiero, jak ciastka będą całkowicie zimne.
Smacznego i pięknego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz