czwartek, 12 listopada 2015

Risotto z mango i cieciorką

Ostatnio lubimy dania wszystko i nic... Dobrze opróżniają lodówkę, szybko się robią i przede wszystkim leniwie. Inspiracja zaczerpnięta od kotlet.tv



Składniki:
szklanka ryżu
litr bulionu
trzy marchewki
zielona część pora
szklanka suchej ciecierzycy
1 małe mango
sos sojowy
sól, pieprz
curry

Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin, później ją gotujemy, co jakiś czas wymieniając wodę, ok. 1,5h. Podsmażamy na oliwie marchewkę i pora, następnie wsypujemy suchy ryż i czekamy aż się przesmaży. Dolewamy pół litra bulionu, później jak wyparuje, znów podlewamy. Rozgniatamy mango i dodajemy do dania. Posypujemy przyprawami, dodajemy łyżkę sosu sojowego, ugotowaną ciecierzycę i czekamy aż wszystko dojdzie. :)

2 komentarze:

  1. Ciekawe zestawienie smaków :)

    Zapraszam do udziału w KONKURSIE (można zgłaszać już opublikowane przepisy np. jak ten) http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/11/Konkurs-smakjezyka.html

    OdpowiedzUsuń