czwartek, 29 marca 2018

Keks




Składniki:
5 jajek
200 g margaryny
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g bakalii 



 Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem z alkoholem i odstawić na 25 minut, aby napęczniały, odsączyć na sitku.  Miękką margarynę ubić z żółtkami i cukrem. Utrzeć na puszystą masę. Osobno ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodać do masy z żółtkami i delikatnie wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać z bakaliami i porcjami dodawać do ciasta, powoli miksując. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 60 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz